Category Archives: Facebook

Berlayar dengan selamat

Takut terklik dengan link-link auto like, auto post dan auto share? Kehkehkeh. Jangan riso, fesbuk ni mesti adalah penyelesaiannya. Ikut langkah mudah ni, fesbuk anda dijamin selamat.

Pergi menu kanan atas, Account > Account Setting. Tick semua pilihan macam imej dekat bawah:

Lepas tu, Save. Bila anda akses akaun fesbuk dari tempat lain, lu orang akaun akses dengan https. Bila ada orang lain yang mengakses akaun fesbuk dari tempat lain, lu orang akan terima sms alert. Jika lu orang akses dari tempat lain, mesej macam ni akan keluar untuk memasukkan komputer dalam trust-list.

 

Browse dengan HTTPS

Cuba Market

Yang sebenarnya, gua buat testing saja, test market orang kata. Pada mulanya gua cuma nak test selama sejam. Alih alih control panel pulak tak boleh masuk. Sangkut. Mercumaya buat hal. Patut la gua tengok Google Analytic lembab semacam dia punya statistik bulan ni. Jadi gua tunggu malam sikit. Baru sedap sikit nak login control panel.

Jangan riso, sekerip yang gua letak cuma buat automatik update status sahaja. Tiada data-data lain diambil. Selagi confirmation macam imej dibawah tidak keluar, jangan riso dengan fesbuk anda.

Kehkehkeh! Ok, contoh status yang keluar dekat wall masing masing adalah seperti dibawah:

Semua page menyeru ke arah kebaikan, tapi yang menyeru pada kebenaran cuma ada satu, http://www.hariadi.org/ ..berhati-hati, pluralist ada di mana-mana…

Janganlah bengkek dekat gua pulak. Bukan ke kita buat akaun fesbuk secara automatik kita telah sain mati dengan privasi? Kehkehkeh! Gua minta maaf jika ada yang bengkek. Dapat masuk control panel nanti gua padam.

Hah? Virus? Kahkahkah! Kahkahkah! Kahkahkah!
Bongoknya tak boleh diajar! Kahkahkah!

Sepanjang buat apps fesbuk ni mengajar gua tentang realiti: bongok tetap bongok, yang nakal tetap nakal.

Custom Tag

Secara defaultnya lu orang boleh tag dekat status atau komen dengan permulaan tanda @ dan diikuti dengan nama senarai kutu lu orang. Tapi macam mana nak buat custom tag? Contohnya, lu orang nak tag kutu nama Momoji tapi nak bagi nama Hensem? ‘Kacang’ ja..

Trick ini boleh digunakan walaupun kutu tu bukan dalam friend list lu orang. Yang penting Facebook ID tu. Formatnya macam ini:
@@[0:[Facebook ID:0:Tag Name]]

Boleh digunakan sama ada dekat status atau komen. Contoh:
@@[0:[100000895805054:0:Hensem]] Komen letak disini..

Macam mana nak tahu ID Facebook? Lagi kacang!
http://graph.facebook.com/

Check jika seseorang guna akaun Facebook lu orang?

Pernah lihat aktiviti aktiviti yang mencurigakan curiga dekat dinding fesbuk? Bukan lu orang yang pos? Ok, ini beberapa langkah cepat nak tahu dengan menggunakan tatacara keselamatan yang dibina oleh pekerja pekerja gua (fesbuk). Gua kan Turus Satu di fesbuk. Tanpa perlu install aplikasi aplikasi.

Setup Login Alert

Dari menu utama atas sebelah kanan, pilih Account -> Account Settings -> Account Security, dan lu orang akan lihat beberapa senarai komputer atau mobile device yang mengakses akaun lu orang. Termasuk dengan kedudukan device serta jenis device yang digunakan.

Sila perhatikan kedudukan atau lokasi device tersebut, jika curiga dengan kedudukan device sila End Activity atau Tamatkan Aktiviti.

Sebagai keselamatan tambahan, lu orang boleh setup alert melalui email atau sms. Features seperti One Time Password dan HTTPS cuma boleh dilakukan di U.S sahaja buat masa ini.

Profil Facebook unik!

Keperluan asasi:

  1. Adobe Photoshop
  2. Gambar lu orang yang terbaekk!
  3. Akaun fesbuk!

Gerakan gerakan besik:

  1. Mengsetup kerangka melukis/menconteng
  2. Pilih atau design gambar
  3. Pemotongan
  4. Muat naik dan tag diri sendiri di fesbuk

Toncoh: http://www.facebook.com/diperakui

Peringatan:
Sila pastikan lu orang buat bukan pada waktu kerja seperti yang gua buat! Continue reading Profil Facebook unik!

Import blog posts to Facebook notes

Writing a Facebook note can be a great way to start a discussion with friends about life’s big decisions or moments. What’s not always so great is creating a note or going back to one you already started. If you are a blogger and are also active on Facebook, you can set up your blog posts to be automatically updated on your Facebook profile as your notes.

To set it up just go to http://www.facebook.com/editnotes.php?import and set up your blog feed to be imported