Tag Archives: Tips

GIT Aliases

GIT Logo

Dalam GIT pun boleh buat Aliases juga. Cuma tambah dekat config GIT:

#make "st" alias for "status"
git config --global alias.st status

#make "ci" alias for "commit"
git config --global alias.ci commit

#make "br" alias for "branch"
git config --global alias.br branch

#make "co" alias for "checkout"
git config --global alias.co checkout

#make "df" alias for "diff"
git config --global alias.df diff

Dan seterusnya. Rujuk Git Cheat Sheet untuk maklumat lanjut.

GIT Aliases

Celcom Prepaid & Data Plan

Pada zaman dahulu, gua pernah berkira-kira untuk mengambil data plan ni. Senang sikit nak bersosial secara maya. Lagi satu senang sikit nak publish artikel melalui semakpon. Tapi itu dulu la.

Sekarang ni pengguna prepaid dah tak perlu nak bayar mahal-mahal ambil data plan. Maklumat lanjut boleh dail *119# untuk subscribe daily, weekly atau montly punya broadband. Gua punya keperluan pun bukan sepanjang masa nak guna mobile. RM5/hari cukup.

Macam mana nak guna?

Taip Broadband Daily atau Broadband Weekly atau Broadband Monthly dan hantar ke 28882

Kemudian buat pengesahan Broadband Yes. Beres.

Senarai Perkhidmatan dan Harga bagi Broadband Celcom

Daily = RM5
Weekly = RM18
Monthly = RM50

Posted from WordPress for Android

Formatting Text in Google+

When writing message, some time you want to mark or highlight some words or sentences in you message body by keeping them in bold text format.

G+ Formatting Text

Google+ allows you to bold, strikeout, or italicize text within your new post or older posts. Don’t worry because G+ have features to allow us to edit older post.

Create new post or navigate your older post by click “j” or “k”   on the G+ stream to edit your message with some popular text format by enclosing the text in some special characters. Here is in details:

  • Bold: Write anything between *.
  • Italics Write: anything between _.
  • Strikethrough: Write anything between .

NOTE: You can also apply more than one formatting to a text for example if you will write like this: *-_Hariadi.Org_-*  and become like this Hariadi.Org

Formatting text in G+

Don’t forget to Hariadi.Org in your circles. Thanks!.

PHP Tips [Part 1]

Guna PHP? Disini saya cuba berkongsi beberapa tips PHP walaupun dah agak ketinggalan sikit. Saya harap ianya sedikit sebanyak membantu dan menjadi panduan kepada mereka-mereka yang sedang mempelajari PHP. Korang yang ada tips atau trick lain boleh la letak kat ruangan komen.

Gunakan single quotes

Cuba elakkan menggunakan double quotes dalam variable. Ini kerana PHP tidak ‘baca’ variable di dalam single quote dan secara langsung mengurangkan run-time PHP.

$teks= 'Malaysia';
echo 'Selamat Pagi $teks.';
// Paparan: Selamat Pagi $teks.
echo "Selamat Pagi $teks.";
// Paparan: Selamat Pagi Malaysia.

Skrip ini lebih efisien

echo 'Selamat Pagi ' . $teks . '.';

berbanding daripada skrip berikut

echo "Selamat Pagi $teks.";

Tips & Singkatan

  1. $variable = $variable + 1; boleh ditulis seperti berikut $variable ++; atau $variable --;
  2. $teks = 'Malaysia';
    $teks = "Selamat Pagi $teks.";
    

    boleh disingkatkan menjadi

    $teks = 'Malaysia';
    $teks .= 'Selamat Pagi ' . $teks . '.';
    
  3. if ($saham == 'naik') {
    		$duit ++;
    }

    singkatkan menjadi..

    if ($saham == 'naik') $duit ++;

    dan struktur menggunakan else

    if ($saham == 'naik') $duit ++;
    else $duit --;
  4. if ($variable == true) echo 'Some string.';
    elseif ($somevariable == false) echo 'Other string';

    singkatkan menjadi..

    if ($variable) echo 'Some string.';
    elseif (!$somevariable) echo 'Other string';
  5. Contoh shortcut untuk if-else statement
     if( $warna == 'biru' ) {
            echo 'Biru';
        } else {
            echo 'Warna lain';
        }

    boleh disingkatkan menggunakan ternary operators

    echo ( $warna == 'biru' ) ? 'Biru' : 'Warna lain';