Tag Archives: GIT

Kembali

2006 – 2007

Dulu dah start berkenalan dengan satu makwe. Tapi tak lama. Gua tinggal macam tu je. Hati budi pun tak kenal. Apa benda pun tak dapat.

2012.

Sejak dua tahun kebelakangan ni gua study dengan GitHub. Makin lama gua makin dekat dengan makwe lama ni. Sekarang bukan main solid lagi. Ramai pula yang guna dekat GitHub. Ah, gua apa lagi. gua ucap hai, sedut, dan buat setup environment semula la.

Oh ya, nama dia Ruby.

GIT Aliases

GIT Logo

Dalam GIT pun boleh buat Aliases juga. Cuma tambah dekat config GIT:

#make "st" alias for "status"
git config --global alias.st status

#make "ci" alias for "commit"
git config --global alias.ci commit

#make "br" alias for "branch"
git config --global alias.br branch

#make "co" alias for "checkout"
git config --global alias.co checkout

#make "df" alias for "diff"
git config --global alias.df diff

Dan seterusnya. Rujuk Git Cheat Sheet untuk maklumat lanjut.

GIT Aliases