Bayaran Insentif Yang Ditambatkan Kadar

Kemaskini :

Bayaran Insentif Perkhidmatan Kritikal (BIPK), Bayaran Insentif Subjek Pendidikan (BISP), Bayaran Insentif Pedalaman (BIP) dan Bayaran Insentif Wilayah (BIW) dikekalkan pelaksanaan di bawah Sistem Saraan Malaysia ekoran pembatalan SBPA.

Mengikut kepada para 50, Pekeliling SBPA (PP112011), terdapat empat bayaran insentif yang ditetap berdasarkan gaji pokok iaitu Bayaran Insentif Perkhidmatan Kritikal (BIPK), Bayaran Insentif Subjek Pendidikan (BISP), Bayaran Insentif Pedalaman dan Bayaran Insentif Wilayah adalah ditambat pada kadar gaji bulan Disember 2011.

Maknanya, bayaran insentif akan dibayar mengikut kepada gaji pokok yang terakhir dalam SSM. Bukan dikadarkan kepada SBPA. Kalau diikutkan gaji pokok SBPA lagi besar. Memetik kata-kata KPPA, SBPA merupakan langkah pertama dibawah Pelan Induk Saraan Perkhidmatan Awam (PISA) bagi menyusun semula skim dan gred. Bukan pelarasan gaji yang diberi dalam bentuk peratusan secara one-off.

Merujuk kepada perbekalan 2012, duit yang diperuntukkan untuk SBPA terhad. Jadi sebab itu gua rasa fasa SBPA ni untuk membetulkan masalah gaji dulu. Nak kaji keperluan tred-tred dalam Perkhidmatan Awam. Nak kaji skim yang ada masih relevan. Dan sebagainya. Bila semua dah betul dan tersusun, kajian pun selesai, barulah penambahbaikan skim-skim perkhidmatan boleh dibuat. Baru boleh ejas supaya kenaikan tu padu.

Berbalik kepada BIW tadi, SBPA (Umum dan Pendidikan) kalau perasan dalam setiap para ada mengatakan, sebarang pindaan kepada peraturan pelaksanaan mengenai pemberian elaun dan bayaran insentif serta skop pemakaiannya akan dikeluarkan secara berasingan. Maknanya, akan ada Surat Pekeliling dikeluarkan berkaitan dengan Lampiran E ni.

Sabar.

Sampai bilakah sabar itu mampu bertahan?

Related Posts: